Enthousiasme werkt aanstekelijk
“Iedereen is laaiend enthousiast over de opleidingsdag en wil er direct mee aan de slag, met tonnen ideeën. Ook je manier van lesgeven is erg in de smaak gevallen.” Zo begint de mail die aiTrainer Wim krijgt nadat hij 25 deelnemers van het Wit-Gele Kruis op de ChatGPT-trAIn heeft gezet.
Kristel De Vliegher is Diensthoofd Verpleegkunde & Innovatie bij het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen. Dat reikt zijn loontrekkende thuisverpleegkundigen alle middelen aan om patiënten langer en maatschappelijk verantwoord thuis te verzorgen. Hoe kan generatieve AI hierbij helpen?
Grootste Vlaamse organisatie voor thuisverpleging
Al 86 jaar is het Wit-Gele Kruis een vaste waarde in de thuisverpleging, gespecialiseerd in wondzorg, diabetes, palliatieve zorg, oncologische zorg, stomazorg en ergonomie. Zijn 7000 medewerkers combineren de meest recente verpleegtechnische technieken met warme zorg. Ze staan hiervoor in nauw contact met lokale huisartsen, ziekenhuizen, mantelzorgers en andere zorgpartners. Zo bieden ze 134.000 patiënten de warme zorg die ze verdienen. In 2023 legden ze meer dan 15 miljoen bezoeken af – dat zijn er ruim 30.000 per … dag! Een job voor jou?
Kristel, waarom deze workshop?
Kristel: “We waren al wat aan het experimenteren met ChatGPT, Copilot en ChatPDF. Toch kregen we er niet uit wat we eigenlijk voor ogen hadden – omdat we ook geen idee hadden van wat generatieve AI allemaal kan. De kip of het ei dus. Daarom vatte ik de koe bij de horens en mailde ik aiTrainer.be Wim of hij ons wegwijs kon maken en concrete handvatten aanreiken.”
Wim: “Met alle plezier, natuurlijk, want het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen heeft een voortrekkersrol als federatie van de provinciale vzw’s, die ze vertegenwoordigt en ondersteunt. Op dat netwerkkruispunt van informatiestromen moet het helder, correct en doeltreffend communiceren.
Bijvoorbeeld door complexe rapporten te vertalen naar de ‘Hoe word ík hier beter van?’-vraag van élke betrokken partij. Of door in werkgroepen te zoeken naar synergiën – een taak waarvoor AI het ideale klankbord is. Of nog, door alleen die AI-tools te selecteren die de GDPR strikt respecteren.
Wie neemt allemaal deel aan de workshop?
Kristel: “Stafmedewerkers die beleidsmatig werken in diverse domeinen zoals zorg, innovatie, kwaliteit, legal, personeelszaken, … Maar net zo goed collega’s van de boekhouding en het secretariaat, en leidinggevenden. ChatGPT is voor de meesten onbekend en dus onbemind. Toch zijn ze vol verwachting, en vragen ze zich af wat het allemaal kan en hoe veilig het is.”
Wim, aiTrainer.be: “Ik moet wel even slikken bij het aantal deelnemers, maar Kristel belooft me bij het online-intakegesprek om te peilen naar hun precieze verwachtingen. En ze houdt woord. Ik krijg een Excel die alle hyperconcrete input bundelt en liefst vier pagina’s vult! Ik schakel dan ook meteen ChatGPT in dat alle wensen in een overzichtelijke agenda voor de workshop sorteert.”
Merk je dat je collega’s met het geleerde aan de slag gaan?
Kristel: “Oh, ja. De trainees pakken heel wat mee uit de hands-on sessie waarin ze samen leren prompten, met eigen vragen en eigen documenten. Toch komt er dan zoveel tegelijk op je af dat je onmogelijk alles kunt capteren. Dan is het fijn dat Wim in zijn opvolgmail iedereen alle live chats bezorgt, zodat je nadien snel de draad weer oppikt.
Nu moeten we over die drempel van ‘wat ik zelf doe, doe ik beter’. Al hanteren we ChatGPT vanuit onze eigen kritische reflectie, net zoals Wim. Bijvoorbeeld als analytische tool in plaats van Excel of als optimalisatietool voor communicatie en beleidsteksten.
Uiteraard is stap één het abonnement op de ChatGPT Team-versie, zodat onze data van ons blijven en we de GDPR-richtlijnen respecteren. Om vervolgens te pinpointen wie het waarvoor nodig heeft.”
Zorgt de workshop ervoor dat kennis ook kunde wordt?
Kristel: “De hands-on workshop combineert inzicht met eigen praktijkvoorbeelden. Wim neemt onze mensen laagdrempelig en met kennis van zaken op sleeptouw. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Zo verkennen we stap voor stap een wereld die ons vreemd is.
Ja, het is een intensieve dag, maar niemand krijgt de tijd om zich te vervelen. Want Wim kruidt met persoonlijke en herkenbare anekdotes, en trekt het toepassingsveld van AI breed open, terwijl hij toch concreet blijft. Knap ook hoe hij zelf openstaat om bij te leren en te blijven experimenteren.”